CategoriesBlog

C ve D Vitamininin Fayda ve Amaçları nelerdir?

L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan, ve besin takviyesi olarak da bulunan suda çözünür bir vitamindir.

C Vitamini

L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan, ve besin takviyesi olarak da bulunan suda çözünür bir vitamindir. Çoğu hayvanın aksine, insanlar C vitaminini endojen olarak sentezleyemezler, bu nedenle beslenme için gerekli bir bileşendir. C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemi eksikliklerine, kardiyovasküler hastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma yer alabilir. C vitamini en iyi olarak, antioksidan özellikleri, zararlı reaktif oksijen türlerini temizleyebilmesi ve böylece vücudun hücrelerini ve dokularını oksidatif hasar ve işlev bozukluğundan koruyabilmesi ile bilinir. Bununla birlikte, vitaminin vücutta pek çok başka önemli işlevi de vardır ve bunların çoğunun sağlıklı bağışıklık işlevini desteklediği bilinmektedir.

D Vitamini

D vitamini, D2 vitamini ve D3 vitamini içeren iki ana gruptan oluşur. D2 vitamini yaygın olarak ergokalsiferol ve D3 kolekalsiferol olarak bilinir. Bunlar çoğunlukla kemiklerde ve dişlerde bulunur ve bunların korunmasına yardımcı olur. Doğada bulunan D vitamininin ortak kaynağı güneş ışığıdır. Vücuttaki bu vitaminin daha düşük konsantrasyonlarının enfeksiyon oranlarında artışa neden olduğu ve raşitizm ve diğer kemik ve eklem rahatsızlıklarının yanı sıra, bu vitaminin eksikliği mikrobiyal enfeksiyonlar, kanserler ve kalp nedeniyle ölüm oranlarının artmasına yol açmıştır. İnsanlarda her iki vitamin türü (D2 ve D3) kullanılır, ancak vitamin D3, güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyonların varlığında insan hücreleri tarafından doğal olarak üretilirken ergokalsiferol veya D2 vitamini insanlarda sentezlenmez, bitkilerde sentezlenir ve ayrıca kullanılabilir. D3 vitamini, insan immün yanıtını düzenlemede önemli bir rol oynar. Aynı zamanda bağışıklık tepkisini düzenleyebilirler ve ayrıca insan vücudunun doğuştan gelen ve adaptif bağışıklığını düzenleyebilirler. Aynı zamanda iltihaplanma ve iltihaplanma nedeniyle oluşan diyabet gibi diğer kronik hastalıkların üstesinden gelmek için de önemlidir. Obezite, esas olarak iltihaplanmadan kaynaklanır ve yaygın olarak tip II diyabet olan diyabettir. D vitamini ayrıca kronik hastalık gelişimine yol açabilecek iltihaplanmalara etki eder ve modüle eder. D vitamininin kemik metabolizması ve kalsiyum homeostazı üzerindeki etkileri uzun zamandır bilinmektedir. Ortaya çıkan kanıtlar, D vitamininin hem doğuştan hem de hücre aracılı bağışıklık sistemlerinde rol oynayan kritik bir bağışıklık düzenleyicisi olduğunu göstermektedir. D vitamini eksikliğinin, birkaç bağışıklık aracılı hastalık, enfeksiyona yatkınlık ve kansere bağlı olduğu bulunmuştur. Son zamanlarda, D vitamini ile astım arasındaki olası bağlantıya ilgi artmaktadır. D vitamininin akciğer gelişimi ve bağışıklık sistemi işlevindeki rolünün daha fazla aydınlatılması, astımın önlenmesi ve tedavisi için derin etkilere sahip olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir